Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Nurmikon perusteellinen keväthuolto, 3 vinkkiä

Nurmikon hyvinvointi näkyy sen kasvussa. Jotta viheriösi kukoistaa tänäkin kesänä kannattaa sille tehdä muutama huoltotoimenpide. Huhti-toukokuu on otollinen aika nurmikon hoidolle.

Miten nurmikkoa sitten huolletaan? 

Ensin nurmikko haravoidaan huolellisesti kunhan maa on kuivunut sen verran että, se kestää kävelemistä ja tallaamista. Aukkopaikat tasoitellaan ja korjaillaan uudella mullalla johon kylvetään uutta nurmea. Vanha nurmi tulee lannoittaa ja kalkita. Tarvittaessa myös kastellaan imeytymisen nopeuttamiseksi. Yksi suurimmista syistä nurmikon huonolle menestymiselle on myös kasvualustan eli mullan liiallinen tiivistyminen.

Miten teen liian tiiviiksi painuneen nurmikon jälleen ilmavaksi?

Paina talikon piikeillä reikiä vähintään 15–20 cm syvyyteen ja heiluttele vähän että pisto laajenee. Tee tällaisia pistoja n. 30–40 cm välein koko alueelle.

Levitä alueelle hienoa hiekkaa ja haravoi tai harjaa nurmikon pintaa niin, että hiekka täyttää reiät. Näin maahan syntyy pystysuuntaisia ”salaojia”, jotka toimivat vuosia ja pitävät maan ilmavana.

Lisää uutta Torpanpiha® multaa pinnalle ja kylvä uutta nurmikkoa. Hyvinvoiva nurmikko ehkäisee itse rikkakasvien kasvua ja sammaleen muodostumista.

Puutarhan yleismulta on sopiva hiekkapitoinen kasvualusta nurmikolle.

Miten uudistan vanhan jo sammaloituneen nurmikon?

Tiivis maanpinta rikotaan ensin puutarhajyrsimellä. Vaihtoehtoisesti sammal voidaan kaapia vahvalla haravalla pois ja rikkoa samalla maanpinta.

Päälle levitellään 5-10cm kerros laadukasta Torpanpiha® multaa. Jos maa on hyvin savinen kannattaa väliin levittää vielä hiekkaa.

Pinta tasataan ja tiivistetään. Tiivistäminen onnistuu helposti vedellä täytettävällä jyrällä. Sopiva paino on jyrälle on 60-100kg. Pienen paikkausalueen voi tiivistää polkemalla kohtaa riittävästi. Kun kasvualusta on hyvin tiivistetty siihen ei jää selviä jalanjälkiä käveltäessä.

Kylvetään uutta nurmikkoa ja kastellaan. Maan lämpötila kylvettäessä pitää olla vähintäänkin lähellä +10 astetta. Ajankohdaksi suositellaan joko varhaiskevättä tai elo-syyskuuta, jolloin kosteus- ja lämpöolosuhteet ovat parhaimmillaan. Kovin tuulinen sää ei ole ideaali kevyille nurmikon siemenille. Aloitetaan reilu kastelu jotta siemenet itävät hyvin. Huomioi että maan tulee kastua tarpeeksi syvältä, joten alussa ei kannata tässä säästellä.

Katso videolta Huvila & Huussin Nikon vinkit miten vanha sammaloitunut nurmi herätellään kukoistamaan.

Nurmikon paras hoitotapa on sen niittäminen.
Nurmikon paras jatkuva hoito on sen niittäminen.

Säännöllisyys on oleellista nurmikon hoidossa. Alkukesästä nurmikkoa leikataan vähän useammin kuin loppukesästä, jolloin nurmikon kasvu hidastuu. Leikkaus keskimäärin noin kerran viikossa kuivalla säällä riittää.

Lue lisää nurmikolle sopivasta mullasta:

Torpanpiha® Puutarhan yleismulta

Saatavilla myös kätevissä 1m3 suursäkeissä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous