Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Pihasuunnitelma ammattilaisen avustuksella

Hei! Nimeni on Johanna, ja tulen kirjoittamaan Torpanpihan sivustolla kesän ajan vierasblogia pihaprojektistamme. Perheeseeni kuuluu aviomiehen lisäksi muutaman viikon ikäinen tyttövauva sekä kaksi koiraa. Opettelemme tällä hetkellä hyvin uudenlaista arkea pienokaisen kanssa, ja samaan aikaan rakennamme uutta kotia.

Rakennamme yksikerroksista omakotitaloa Hyvinkäälle. Tavoitteena on saada talo sekä piha valmiiksi tulevan kesän aikana. Tässä blogissa tulen kirjoittamaan erityisesti pihaprojektistamme; sen suunnittelusta, toteutuksesta sekä kustannuksista. Toivon mukaan blogin avulla voin antaa kullanarvoisia vinkkejä uudiskohteen piharakentajille sekä myös jo olemassa olevan pihan remontoijille! Kiva kun olet matkassa mukana 🙂 Rakennusprojektia voit myös seurata Instagram -tilini kautta @villakuulto.

Rakennusprojekti numero kaksi

Maaliskuussa 2021 alkoi elämämme toinen rakennusprojekti. Edellisen projektin valmistumisesta on nyt viisi vuotta, joten rakentaminen ja kaikki “virheet” ovat vielä suhteellisen tuoreessa muistissa. 

Yksi asia, jonka halusin tehdä selvästi eri tavalla tällä kertaa, oli pihasuunnitelma. Viime projektissa suunnittelimme ja toteutimme pihan itse. Lopputulos oli sen mukainen; huonosti kasvava nurmikko ja pihan ainoat istutukset olivat seitsemän tuijaa, joista neljä taisi kuolla ensimmäisen vuoden aikana. Etupiha asfaltointiin, koska budjetti ei antanut periksi tehdä kivetystä. 

Piha ei koskaan ollut mieleinen, ja tuntui että se oli jatkuvasti kesken. Mielestäni piha viimeistelee talon, ja on yhtä tärkeässä osassa, kuin talon sisäpuolen sisustuksen miettiminen. Tällä kertaa päätimme siis palkata suunnitteluun avuksi ammattilaisen, koska omat taidot eivät pihan suunnitteluun riitä. 

Sisätiloissa on helpompaa keskittyä yksittäisiin huoneisiin, kun piha on taas yksi iso kokonaisuus, joka on omassa päässä vaikea pilkkoa osiin. Niinpä päätimme kääntyä ammattilaisen puoleen. 

Pihasuunnittelija kannattaa palkata heti projektin alkumetreillä

Aloitin selvittämään pihasuunnitelijoita, kun talopaketti oli jo paikallaan ja kevät vauhdissa. Heti alkumetreillä kävi ilmi, että olin jo myöhässä. Pihasuunnitelma kannattaisi tehdä jo ennen kuin edes kaivuuhommia on aloitettu. Kustannustehokkainta on tehdä pihan vaatimat pohjatyöt samalla kun tehdään talon pohjat. 

Pihasuunnitelma

Meidän onneksi autokatoksen ja varaston pohjatyöt ovat kuitenkin vielä tekemättä, joten isot koneet tulevat vielä kertaalleen tontille. Silloin teemme samalla myös pihaan vaadittavat pohjatyöt.

Älä siis turhaan odota, että talo on valmis, ennen kuin otat yhteyttä pihasuunnittelijaan, vaan sen sijaan ota pihasuunnitelman tekeminen talon suunnittelun rinnalle. Lisäksi kevät ja kesä ovat suunnittelijoille kiireisintä aikaa, joten senkin puolesta olisi ollut hyvä hetki suunnitella piha talvella, kun rakennuslupa oli laitettu sisään.

Mitä pihasuunnitelman teettäminen maksaa?

Pihasuunnittelijoita on useita, ja jokainen tarjoaa erilaisia paketteja. Nopeasti pystyin kartoittamaan, että laajat pihasuunnitelmat 3D-kuvineen maksaa noin 2000-5000 euroa. Valitettavasti budjettimme ei antanut periksi ostaa noin laajaa suunnitelmaa, joten onneksemme jotkut suunnittelijat tarjoavat myös kevyempiä paketteja.

Otin yhteyttä maisemasuunittelija Tanja Niemiseen, joka tarjoaa isomman paketin lisäksi myös pihaluonnoksen tekemistä hintaan 395 euroa. Hintaan kuului kohteessa käynti sekä 2-3 tunnin tapaaminen, jonka aikana Tanja piirsi käsin meille pihasuunnitelman toiveidemme pohjalta.

Ennen tapaamista laitoin Tanjalle Pinterestistä poimimiani inspiraatiokuvia sekä tietenkin talon julkisivukuvat ja asemapiirroksen. Näin hänellä oli jo ennen tapaamista hyvä käsitys, millaisesta kokonaisuudesta on kyse, ja minkä tyylistä pihaa toivomme.

Pihasuunnitelman inspiraatiota

Reilun parin tunnin tapaamisen aikana Tanja sai hyvin kiinni ajatuksistamme. Hän sai piirrettyä pihaan kaikki toivomamme toiminnot, katsoimme mieluiset pihakivetykset Ruduksen valikoimasta sekä teimme kasviluettelon.

Suunnitelman pohjalta meillä on nyt selkeä visio, miten pihan pohjat tulee tehdä sekä miten paljon tarvitsemme mitäkin kasveja, kuinka tiheäesti ne tulee istuttaa ja miten paljon pihaan uppoaa maa-aineksia (multaa, kivituhkaa) sekä kivetyksiä. Näin meidän on helpompi lähteä kartoittamaan myös pihan kustannuksia ennakkoon.

Pihasuunnitelmasta budjetin laskemiseen. Seuraavassa kirjoituksessa tulen pohtimaan, mitä kaikkia kustannuksia piharakentamisessa tulee ottaa huomioon.

Artikkeli on osa Torpanpiha® sivuille kirjoittamaani vierasblogia taloprojektimme pihan valmistumisesta eri vaiheineen. Käsittelen eri aiheita, joita pihan rakentamisessa tulee huomioida, sekä jaan kokemuksia siitä mikä yllätti ja mitä kaikkea matkalla opin.

Johanna

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Hiilijalanjäljen jäljillä: Torpanpiha® Yleismullan ja kattokasvualustojen ilmastovaikutukset selville

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?