Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Mullan valinta – näin löydät oikean mullan pihaan, puutarhaan ja kasvimaalle!

Multaa, viherkasveja ja lapio

Multaa on monenlaista! Kaikkia mullan ravinteita ja rakenteita ei voi havaita silmällä, ja kaksi samalta näyttävää maakasaa voi toimia kasvatuksessa aivan eri tavoin. Asialleen omistautunut viherpeukalo valitseekin mullan käyttötarkoituksen mukaan.

Tärkeitä asioita mullan valinnassa ovat ravinnepitoisuus, rakenne ja happamuus – sekä tietenkin puhtaus ja laatu. Suomen maaperä on luonnostaan happaman puolella, mutta useimmille kasveille ihanteellinen kasvualusta on neutraali. Siksi multien happamuutta säädetään neutraaliksi kalkituksella. Oikean happamuuden valinta on tärkeää, jotta kasvi pystyy käyttämään hyväkseen ravinteita.

Myös kasvualustan rakenteella ja kestävyydellä on suuri merkitys: pelikenttä, kukkapenkki ja rinnetontti vaativat kaikki omanlaisensa alustan. Samoin vaihtelevat kunkin kasvin kaipaamat ravinnepitoisuudet. Mullan puhtaudella taas on merkitystä esimerkiksi siinä mielessä, että lietekompostia ja raskasmetalleja sisältävä multa ei ole sopiva valinta syötävien kasvien kodiksi.

Mullan valinnan osuvuus näkyy erityisesti pitkällä aikavälillä. Monivuotiset kasvit saattavat keventää lompakkoa, mutta hyvin hoidettuna niistä on iloa pitkäksi aikaa. Mullan valintaan ja muuhun hoivaamiseen kannattaa siis panostaa.

Millainen multa puille ja pensaille?

Oikeaa multaa valitessa on hyvä tietää puun ja pensaan ravinnevaatimukset. Kysy taimistoista ja muista myyntipaikoista, millaisesta kasvualustan ravinnepitoisuudesta ostamasi kasvi nauttii.

Suurin osa puista ja pensaista sopii mainiosti ravinteikkaaseen Torpanpiha® Istutusmulta Plussaan, joka on kalkittu, lannoitettu ja puhtaista raaka-aineista valmistettu piha- ja puistorakentamiseen tarkoitettu multa. Se on nappivalinta myös vaateliaille puille, kuten vaahteralle, tammelle ja jalopuille.

Osa kasveista elää kuitenkin mieluiten karussa ja happamassa maaperässä. Tällaisia happaman, pH-arvoltaan usein 4–5,5, maan puita ja pensaita ovat esimerkiksi havupuut ja -pensaat, kevään suosikkipuu magnolia, makea pensasmustikka sekä ihanat alppiruusut eli rodot.

Näille paras valinta kasvualustaksi on juuri niiden tarpeisiin suunniteltu Torpanpiha® Havupuumulta. Se on täysin hapan ja kalkitsematon, kevyesti lannoitettu ja ravinnetasapainoltaan ideaali multa – juuri sopivan kuiva ja karu havu- ja rodomullaksi.

Nurmikkomullan ja niittymullan valinta

Nurmikko kaipaa kasvumullalta rakeista ja huokoista pintarakennetta sekä riittävää syvyyttä. Vähintään 20 senttimetrin paksuinen kasvualustakerros takaa sopivan syvyyden nurmikon juurtumiselle. Samalla nurmikko tarvitsee tietenkin tukevan ja kulutusta kestävän pohjan, joka ei painu kasaan jalan alla.

Loistovalinta nurmikkomullaksi on Torpanpiha® Puutarhan Yleismulta, jossa on nurmikolle paras kivennäismaa-aineksen ja humuspitoisuuden suhde. Puutarhan Yleismulta on myös rikkaruohoton ja puhdas, ilman lietekompostia valmistettu multa – kuten kaikki Torpanpihan mullat! – joten se on turvallinen multa lapsi- ja lemmikkikodin pihan perustaksi.

Haluatko nurmikon sijaan pihalle huolettomasti kukkivan niittykedon? Silloin kasvualustaksi kannattaa valita Torpanpiha® Niittymulta. Vähäravinteinen ja karu Niittymulta on kehitetty erityisesti kuivien seutujen niityille, mutta koostumusta kevyesti säätämällä sillä on toteutettu onnistuneesti myös kosteiden tienoiden kauniita kukkaniittyjä.

Niittysiemenistä löytyy monenlaisia seoksia, joita voi kylvää myös sekaisin. Tärkeintä on varmistaa kyljestä, sopiiko seos varjoiselle vai paahteiselle alueelle. Myös tukiheinän sekä yksi- ja kaksivuotisten siementen kylväminen auttaa unelmien villipihan tavoittelussa. Aivan itsekseen huoleton kukkapelto ei kuitenkaan synny, vaan oikea-aikainen niitto on avain kukoistukseen.

Lue lisää:

Millainen puutarhamulta kukkiville kasveille?

Perennat eli monivuotiset ruohovartiset koristekasvit ovat puutarhojen vakioasukkaita. Eri perennalajit kukoistavat erilaisissa oloissa, mutta hyvä ja kustannustehokas yleisvaihtoehto perennamullaksi on vaateliaiden perennakasvien rakastama Istutusmulta Plussa. Sen nostetun humuspitoisuuden ja pehmeän koostumuksen ansiosta perennojen juuret pääsevät kasvamaan.

Kun istutusalue on tiiviimpi, kuten vaikkapa pieni kukkapenkki, ja haluat täsmätehoa, kannattaa käteen napata uusi Torpanpiha® Kukkamulta Premium. Se on muun muassa ruukku- ja amppelikukille suunniteltu huippulaatuinen uutuus, jonka ravinteet antavat rutkasti kasvupotkua kukintaan.

Myös muut ruukuissaan kasvavat, herkullisen värikkäät kesäkukat saa kukoistamaan Kukkamulta Premiumilla. Kun multa on hienojakoista ja mehevää eikä siihen jää ruukkuun painaessa rakosia, saavat kukkivat kasvit upotettua juurensa tarvitsemallaan tavalla ja niiden vesitalous toimii optimaalisesti. Kukkamulta Premium on myös ravinteikkuutensa puolesta paras kesäkukkamulta.

Jo syksyllä istutettavat kukkivat sipulikasvit, kuten tulppaanit ja liljat, taas solahtavat Puutarhan Yleismultaan, jonka hiekkainen ja läpäisevä, typpeä ja kalkkia sisältävä kasvualusta sopii niille. Puutarhan köynnöskasvit sen sijaan voi laittaa Istutusmulta Plussaan, jonka ravinteisuus ja turvepitoisuus tarjoaa niille ihanteelliset olot.

Entä peruna ja muut hyötykasvit? Tuleeko kaikille kasveille valita eri multa?

Kaikki Torpanpihan mullat on valmistettu puhtaista raaka-aineista, joiden joukkoon komposti- ja biojätteet tai raskasmetallit eivät kuulu. Niinpä ne soveltuvat turvallisesti myös syötävien herkkujen kasvatukseen. Hifistelevä kasvattaja valitsee kuitenkin hyötykasveille omat täsmätuotteensa.

Peruna tykkää hiekkapitoisesta maasta, ja niinpä Puutarhan Yleismulta on erinomainen tuote perunan istutukseen. Yleismulta käy hyvin myös monille muille suomalaisten hyötykasvisuosikeille, esimerkiksi salaatille ja tomaatille. Yrtti- ja laatikkoviljelyyn kannattaa kuitenkin valita oma erikoisseoksensa, jossa nämä herkät yrtit pääsevät parhaimmilleen. Tällainen meillä onkin juuri kehitteillä.

Kannattaako puutarhassa siis yhdistää erilaisia multia parhaan tuloksen saamiseksi? Vastaus riippuu suuresti puutarhurin viitseliäisyydestä. Loppujen lopuksi kasvit kasvavat melkein missä mullassa tahansa – ainoastaan happaman maan kasvit ovat oma lukunsa, ja ne onkin syytä pitää erillään muista kasveista.

Oma työ helpottuu, jos istutusalueet jakaa happaman maan alueeseen ja muuhun maahan. Jos muun maan kasveista pääosa vaatii ravinteikasta multaa, on hyvä valinta koko tähän puutarhan osaan Istutusmulta Plussa. Happaman maan kasvien puolelle taas ykköstuote on Havupuumulta.

Lue lisää:

Nouda multaa peräkärryyn tai tilaa suoraan kotiovelle

Kaikkia jutussa mainittuja multia sekä myös kuorikatteita saat noudettua peräkärryysi suoraan multa-asemiltamme Vantaan Länsisalmista ja Espoon Ämmässuolta. Voit hakea multaa juuri haluamasi määrän ilman ennakkoilmoitusta. Tai tilaa multaa suoraan kotiisi! Kaikki multamme on puhdasta ja laadukasta, ja jopa 90 % käytetystä kiviaineksesta on lähialueilta kierrätettyä.

Jos vielä pohdit sopivan mullan valintaa, voit kysyä apua multa-asemiltamme tai verkkosivujemme etusivun chatissa – me autamme enemmän kuin mielellämme. Iloa ja onnea kasvatukseen!

Lue lisää:

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous