Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Helpot ohjeet ämpäriperunoille

Perinteisen perunoiden peltoviljelyn haastaa ämpärikasvatus, jonka  avulla  perunaa  voidaan mainiosti kasvattaa myös kaupunkilaiskodin parvekkeella tai vaikkapa kerrostalon pihalla. Ämpärikasvatuksessa aikaiset lajikkeet tuottavat syötävän kokoisia perunoita noin 60-70 vuorokaudessa.

Näin kasvatat perunaa ämpärissä

  1. Mikäli siemenperunoissa ei ole ituja, idätä perunoita (puutarhamyymälän Timo-lajikkeista siemenperunaa) pari viikkoa valoisassa paikassa, kunnes idut ovat noin 1 cm mittaisia. Valo vahvistaa ituja eivätkä ne katkea istutettaessa. Mukuloita olisi hyvä suihkuttaa silloin tällöin, jos huoneilma on kuivaa.

  2. Kun istutusastiana toimii ämpäri, on pohjaan tehtävä reikä, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan pois. Kaada multa muuhun astiaan/säkkiin ja poraa reikä ämpärin pohjaan. Laita ämpärin alle alusvati/lautanen.
     
  3. Salaojita ämpäri laittamalla astian pohjalle kerros lecasoraa/soraa. Lisää 20 cm multaa. Laita 2-3 perunaa erilleen toisistaan mullan pinnalle (voit istuttaa ne hieman eri tasoille niin, etteivät ne kosketa toisiaan) ja peitä 10 cm multakerroksella. Ämpäri on noin puolillaan. Kastele niin, että multa on kosteaa. Nosta ämpäriä, niin saat selville sen painon. Jos ämpäri myöhemmin tuntuu kevyeltä, on multa päässyt liian kuivaksi. Lannoitetta peruna ei kaipaa ollenkaan, koska ämpärissä on uutta lannoitettua Torpanpiha-multaa.

  4. Siirrä ämpäri valoisaan ja lämpimäänpaikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Mikäli on vielä kylmiä ilmoja, pidä ämpäriä sisällä, kunnes ilmat lämpenevät. Siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät yölläkin vasta sitten, kun yöpakkaset ovat kokonaan ohi.

  5. Kastele perunoita veden kulutuksen mukaan: ensin vähemmän ja kun varret kasvavat (niiden vedentarve lisääntyy) – on kastelua lisättävä. Huolehdi siitä, että multa pysyy kosteana, muttei märkänä. Kaada valunut kasteluvesi pois alusvadilta.

  6. Kun varret ovat kasvaneet 7-10 cm mittaisiksi, lisää multaa niin, että vain latvat pilkistävät näkyviin. Toista multaus aina kun varret ovat kasvaneet 10 cm, kunnes astia on täynnä. Multaus estää kehittyvien mukuloiden vihertymisen.

  7. Korjaa sato reilun parin kuukauden päästä kääntämällä ämpäri ylösalaisin. Jos et halua käyttää koko satoa kerralla, irrota yksi taimi varovasti ja kerää tarvitsemasi määrä mukuloita. Sadon kehittymistä voi tarkkailla kaivamalla multaa varovasti sormella (joko pikkumukulat olisivat riittävät suuria syötäviksi?). Toisin kuin tavallisista perunoista, ämpäriperunoiden varsista ei voi päätellä perunoiden valmistumista.

  8. Mullassa perunat säilyvät parhaiten, joten nosta perunat mullasta vasta silloin, kun aiot syödä ne. Älä jätä niitä valoisaan paikkaan. Pese perunat hieromalla niitä toisiaan vasten, jolloin kuori lähtee helposti. Keitä liedellä vahtien, uudet perunat kypsyvät nopeasti.

  9. Syysperunoita vielä ehtii saamaan, josuuden perunasatsin istuttaa heti kun edelliset on nostettu ämpäristä ylös.

  10. Kaikki perunat, jopa kaupan ruokaperunat, käyvät ämpäriin istutettaviksi. Mikäli käyttää kaupan ruokaperunoita, olisi niitä hyvä idättää sisällä ennen istutusta. Idättämällä saa nopeutettua sadon valmistumista. Keväisin kannattaa hankkia siemenperunoiksi puutarhamyymälästä aikaista lajiketta (esim. Timo tai Siikli). Ruokakaupan perunat ovat keväällä myöhäistä lajiketta, joten sato ei välttämättä ehdi juhannukseksi, jos mielii saada uusia perunoita keskikesän juhlaan.

(Teksti: Marja Kärki, Hyvinkään kaupunginpuutarhuri)

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous