Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous

Puutarhuri leikkaa puutarhasaksilla syyspensasta

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että syksyisin istutetaan keväällä kukkivat kasvilajit. Esimerkiksi perennat, kukkasipulit, astiataimet, pensaat ja jaloruusut ovat vuoden viimeisiä, elo–syyskuun aikana istutettavia kasveja.

Kasvimaat tiivistyvät ajan saatossa, joten syksyllä kannattaa kääntää ja kuohkeuttaa maa, jotta se jää ilmavaksi seuraavaa kasvukautta varten. Kääntämällä maan helpotat myös seuraavan kevään kylvöä ja istutuksia.

Kasvimaan, kukkapenkkien ja nurmikon syyssiivous

Kasvimaan syyssiivous jakaa ihmiset kahteen koulukuntaan. Osa kerää haravointijätteet ja ylimääräiset lehdet tarkasti pois, toiset taas jättävät niitä kasvimaalle ohuelti.. Toisaalta puutarhajätteen jättäminen maahan on luonnollista kiertokulkua ja maatuessaan toimii pieneliöstön ruokana ja lisää maan humuspitoisuutta. Tällä tavalla kasvien sisältämät ravinteet ja hiiliyhdisteet palautuvat luonnon kiertokulkuun. Toisin sanoen, puutarhajäte toimii lannoittajana ja maan rikastajana, ja jos se siivotaan kokonaan pois, pitää muistaa lannoittaa maa ennen seuraavaa kasvukautta.

Suurimmat risut ja lehdet kannattaa kuitenkin siivota nurmikolta. Yksi ammattilaisen vinkki on silputa lehdet ruohonleikkurilla ja jättää silppu nurmikolle. Liian suuren lehtipatjan jättämisessä riskinä on lehtien homehtuminen ja tautien leviäminen lehtien alla, mikä pilaa koko nurmikon.

Kukkapenkkien kitkemistä on hyvä jatkaa aina pakkasiin saakka. Talvehtiessa kukkapenkit täytyy olla kitketty, ja luistaminen syyskitkemisestä vie kasveilta voimaa keväällä. Rikkaruohot vievät istutuksilta elintilaa.

Kukkapenkkeihin pätevät samat säännöt kuin nurmikkoon: penkkiin voi jättää ohuelti lehtiä ravinteiksi sekä suojaamaan kasveja pakkaselta, viimalta ja kevätauringolta. Jos lehdet kuitenkin häiritsevät visuaalista silmää, voi kukkapenkin suojana käyttää kaakaokuorikatetta, joka takaa penkin viimeistellyn ulkonäön. Lisäksi kaakaokuorikate on ravinteikas ja tehokas suoja kasvien juuristolle.

Mitä syksyllä voi istuttaa?

Sipulikukat, kuten tulppaanit, on hyvä laittaa maahan syksyllä, jolloin ne ilahduttavat ensimmäisenä keväällä. Kevään kukintakautta saat pidennettyä laittamalla osan sipuleista multaan hieman vinossa tai väärinpäin, jolloin kukat puhkeavat eri tahdissa ja pääset nauttimaan näystä pidempään. Myös erilaisten sipulikukkien istuttaminen takaa pidemmän kukkaloiston.

Sipulikukkien lisäksi omenapuut ja marjapensaat on hyvä istuttaa syksyllä, jolloin ne ehtivät juurtua kevääksi, kun kasvin luonnollinen kasvukausi alkaa. Seuraavan vuoden satoa ajatellen myös siemenestä kasvatettavat porkkanat, mustajuuri, palsternakka ja tilli kannattaa laittaa maahan jo edellisen vuoden syksyllä viimeisenä ennen hallan ja talven tuloa. Näin siemenet talvehtivat ja aloittavat itämisen heti keväällä.

Muistithan huomioida nämä syksyn istutuksissa?

Yksi tärkeimmistä mutta myös helpoimmin unohtuvista asioista on kasvien oikea istutuspaikka – kasveja kun ei tulisi istuttaa niille sopimattomiin paikkoihin. Kasvikortti kannattaa aina tutkia huolella, sillä siitä selviävät kasvin tiedot ja tarpeet. Kasvin kasvuvyöhykkeet ja soveltuvuus omalle pihamaalle kannattaa tarkistaa jo kaupassa. Tarkkaile siis jo suunnitteluvaiheessa kesällä, millainen valoisuus ja varjoisuus pihallasi vallitsee.

Toinen tärkeä asia, jossa usein pihistellään, on mullan määrä. Pensaiden mullan tarve on vähintään 50 senttimetriä, omena- ja hedelmäpuut ynnä muut taas tarvitsevat 80–100 senttimetrin istutuskuopan. Nurmikko pärjää noin 20 sentin multakerroksella. Kun noudatat ohjearvoja, annat kasveillesi parhaan mahdollisuuden menestyä.

Mullan ja kasvin on myös sovittava yhteen. Mikäli mielit istutustesi menestyvän, perehdy multien ominaisuuksiin. Monelle tulee yllätyksenä, että esimerkiksi viime vuosina kovaan suosioon noussut pensasmustikka tarvitsee menestyäkseen havu- ja rodomultaa!

Oikean mullan löytämiseksi ja oikean multamäärän varmistamiseksi voit kääntyä puoleemme. Multa-asemiltamme saat mullan kätevästi suoraan peräkärryysi.  

Kastele kasveja syksylläkin

Usein luullaan, että syyssateet kastelevat vasta istutettuja kasveja riittävästi, mutta totuus voi olla toinen. Kastelu on tärkeä osa puutarhanhoitoa syksylläkin, erityisesti jos luonnolliset sateet ovat vähäisiä. Istutusvaiheessa on tärkeää antaa reilusti vettä kasvien juurille ja istutuskuoppaan. Isoimmilla puilla juurtuminen vie aikaa 1–2 kesää, jolloin kastelusta pitää huolehtia seuraavanakin kautena vähintään kerran viikossa.

Hyvä ohjenuora on ottaa tavaksi kastella kasvit joko illalla tai aamulla. Vettä pitää antaa reilusti kerralla, ei usein ja vähän. Usein ja vähän kastelussa on vaarana, että maa kastuu vain ohuelta kerrokselta ja kasvien juuret eivät hakeudu kosteuden perässä riittävän syvälle maahan vaan jäävät pintakerrokseen. Silloin juuristo on kasvun aikana alttiimpi auringon aiheuttamalle haihtumiselle ja pintakuivuudelle.

Monivuotisten kasvien leikkaus ja suojaus syksyllä

Monivuotiset kasvit ja pensaat voi leikata syksyllä. Ennen kuin otat sakset käsiin muista kuitenkin varmistaa, että kasvi on lepotilassa. Kasvien lepotilan tunnistat syksyllä siitä, ettei niissä ole enää lehtiä tai uutta vihreää.

Kasvien suojaaminen harsolla tai muulla vastaavalla on myös tärkeä osa syksyn puutarhanhoitoa. Suojatessa on hyvä ottaa huomioon, että suoja on riittävän korkea, mikäli lumimäärä yllättää runsaudellaan. Liian alas jäävä suoja yhdistettynä runsaaseen lumeen tarjoaa varsinaisen buffet-elämyksen eläimille!

Myös monien pihoillaan suosimat tuijat on jo heti istuttamisen jälkeen hyvä suojata harsoilla talven lumelta ja pakkaselta, mutta myös kevään paahtavalta auringolta. Vasta maan ollessa täysin sula tuijat saavat taas juuristaan vettä ja pärjäävät ilman harsoa. Harso suojaa tuijien lehvystöä haihtumiselta. Suojauksesta kannattaa huolehtia ainakin kahden ensimmäisen vuoden aikana.

Mitämultaa syysistutuksiin on hyvä käyttää?


Mitään tiettyä syysmultaa ei kaupoista löydy. Kuten muulloinkin, myös syksyllä pitää tietää, mitä mikäkin kasvi vaatii. Onneksi kasvikortit auttavat tässäkin! On kuitenkin hyvä muistaa, että syksyllä ei tule lisätä typpipitoisia ravinteita. Torpanpiha® mullat on lannoitettu lämpövaikutteisilla ja hallitusti liukenevilla lannoitteilla. Tämä tarkoittaa sitä, että viileämmällä syyskaudella ravinteet eivät liukene kasveille, kun ne varustautuvat lepokauteen. Kevään lämpö taas liuottaa ravinteita uuden kasvun tueksi.

Kuinka pitkälle syksyyn istutuksia voi tehdä?

Istutuskauden kesto riippuu suuresti vuodesta ja säistä, mutta yleisesti ottaen elo- ja syyskuu ovat parhaat ajat syysistutusten työstämiseen. Erityisesti talvenkestävyydeltään aroille kasveille istuttaminen elo–syyskuussa antaa hieman enemmän aikaa juurtua ennen pakkasia.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Hiilijalanjäljen jäljillä: Torpanpiha® Yleismullan ja kattokasvualustojen ilmastovaikutukset selville

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?