Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Kaupallinen yhteistyö Talosta koti x Torpanpiha

Nykyinen kotimme on uudehko talo, jossa olemme asuneet nyt reilut kaksi vuotta. Rakensimme talon itse, ja kuten monilla muillakin itse rakentavilla, projekti on edelleen parin vuoden jälkeenkin osittain kesken. Tämän kodin tonttia haimme pitkään, koska kyseessä oli jo kolmas oma taloprojektimme ja tähän ryhdyimme nimenomaan tilavamman tontin takia. Lähes vuoden etsinnän jälkeen päädyimme nykyiseen tonttiimme, jossa viehätti erityisesti metsäisyys, kallio ja mahdollisuus jättää osa tontista luonnontilaan.

Pensasaita ennen kuorikatteen laittoa

Ennen rakentamisen aloitusta päätimme kaataa puita itse hyvin rauhalliseen tahtiin, jotta voisimme tarkkailla muutosta ja samalla pohtia talon paikkaa. Emme missään nimessä halunneet poistaa puita yhtään enempää kuin olisi oikeasti tarpeen, jotta metsäinen tunnelma säilyy. Tämä oli viisas päätös, ja vaikka aikaa kului useampi kuukausi, niin harkinta palkitsee nyt. Pihalla on paljon isoja puita, ja saimme sijoitettua talon juuri sopivasti niiden väliin. Toiveenamme oli, että pihapiiri ei näyttäisi perinteisesti uuden talon pihalta, vaan että talo olisi voinut olla paikallaan jo pidempäänkin. Tässä onnistuttiinkin hyvin.

Luonnontilan ja hoidetun pihan yhdistäminen

Olen aina rakastanut puutarhojeni suunnittelua, toteutusta ja hoitoa. Rakennusprojekteissa pihan laittaminen on oikeastaan ollut minulle se odotettu palkinto kaiken raatamisen jälkeen. Tässäkin kodissa aloitin pihan laiton jo maatöiden yhteydessä, ja kaksi asuttua vuottakin olen saanut pikkuhiljaa edistettyä puutarhaa kohti valmiimpaa. Muutoin piha alkoikin olla jo pääpiirteissään hyvällä mallilla, mutta yhtä osiota en ollut vielä saanut päätettyä. Miten viimeistelisin hoidetumman osan ja luonnontilaisen osan raja-alueet pihalla?

Luonnontilaisessa osassa kasvaa kieloja ja maata peittää kauniit sammaleet, enkä halunnut muokata maata liikaa. Rakennuksen ympäristössä on kuitenkin jouduttu maata muokkaamaan ja osittain korkojakin on muutettu loivan rinteen vuoksi. Ratkaisuksi löytyi Torpanpihan luonnollisen sävyinen havukate, joka ei muuta alle jäävää maata vaan siistii maan pinnan keskeneräisemmät osat.

Luonnollisen viimeistelty ilme kuorikatteella

Pieni osa pihastamme on nurmikkoa, jota rajaa pensasaita. Havukatteella sain aidan alusen raikkaamman näköiseksi, ja samalla kate vähentää kitkemisen tarvetta estäessään rikkaruohojen valonsaannin. Pihan eri osa-alueet yhdistyvät katteen ansiosta nyt enemmän toisiinsa, kun sama sävy toistuu sekä hoidetun alueen pensaiden alla että luonnontilaisen alueen reunalla. Kuorikate myös tasoittaa maan muotoja ilman että maata piti heinätupsujen kitkemistä enempää muokata.

Kuorikatteen toimitus ja levitys koura-autolla

Alun perin katetta tilatessani ajattelin, että levitän sen vain sen hetkisten istutusalueiden tyvelle, mutta kuten usein, tämäkin homma laajeni lennossa. Levitysvaihetta helpotti suuresti katteiden toimitus koura-autolla, jossa kate levitettiin suoraan pensaiden tyvelle. Koura-autolla toimituksen pystyi näppärästi valitsemaan Torpanpihan verkkokaupan tilauksen yhteydessä.

Kottikärryrallista säästyneellä ajalla innostuin sen sijaan muotoilemaan istutusalueita uudelleen, ja poistamaan osan nurmikosta niiden alta. Lisäksi kitkin heinittyneitä luonnontilaisen alueen reunoja. Uskomattoman nopeasti sinne oli kasvanut isoa vadelmanvartta ja muuta kasvustoa joka ei luonnontilaiseen metsäiseen osaan kuulunut.

Olen todella tyytyväinen että käytin pohjatöihin taas hieman enemmän aikaa, koska nyt kun istutusalueita on yhdistetty isommiksi kokonaisuuksiksi, sain pihan rytmiä rauhoitettua. Useamman pienen istutusosion sijaan on pihassa nyt muutama isompi kokonaisuus. Ilme on puistomaisempi, ja kuten sanottua, rauhallisempi. Vielä muutama viikko sitten aika paljonkin keskeneräiseltä tuntunut piha onkin nyt yhtäkkiä melkein kuin valmis. Havukatteella saatiin iso muutos aikaan!

-Sanna, innokas pihanlaittaja Porvoosta

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous

Puutarhan kevätkunnostus – Nämä vinkit auttavat kasvien kasvuun ja hyvinvointiin