Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Kuorikatetta pihalla kukkaistutuksessa

Kuorikate on havupuiden tai kaakaopapujen kuoresta valmistettua murskaa, jota käytetään istutusalueilla kasvien ja puiden juurilla sitomassa multaan kosteutta ja ehkäisemässä rikkaruohojen kasvua. Kuorikatteen käyttö vähentää kitkentä- ja kastelutarvetta ja pitää maan muhevana. Kuorikate viimeistelee puutarhan ilmeen ja säilyttää mullan sateellakin siellä, missä sen kuuluu olla.

Mitä hyötyä kuorikatteesta on?

Kuorikatteella on kolme tärkeää tehtävää:

  • säädellä kasvien ja mullan kosteustasapainoa eli suojata multaa auringolta, jotta sen pinta ei pääse kuivumaan
  • estää mullan liettyminen
  • ehkäistä rikkakasvien kasvua.

Kuorikatteilla on muitakin hyötyjä. Ne esimerkiksi suojaavat syötäviä kasveja, kuten mansikoita, multaroiskeilta rankkasateiden aikana. Lisäksi niitä käytetään ulkonäön vuoksi. Kuorikatteilla istutuksista saa viimeistellymmän näköisiä, mikä on ehdottomasti osa niiden vetovoimaa.

Kuorikatteen levittäminen on helppo homma, joka ei vaadi sen suurempia panostuksia. Kuorike kannattaa siis ehdottomasti mieluummin laittaa kuin jättää laittamatta, varsinkin jos kasvien hoidossa kiinnostaa päästä jatkossa vähemmällä.

Muiden hyvien puoliensa lisäksi kuorikate nimittäin pidentää kasvien kasteluväliä. Kate estää auringonsäteiden pääsyn multaan, joten kosteus ei haihdu mullasta vaan säilyy kasvien käytössä pidempään kuin ilman katetta. Kuorikate myös hillitsee rikkaruohojen kasvua eli vähentää kitkemisen tarvetta. Lisäksi kuorikatteen käyttö vilkastuttaa kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toimintaa kasvualustassa.

Miten kuorikatetta käytetään?

Hyviä uutisia: kuorikatteen käyttäminen on simppeliä! Tärkeintä on levittää katetta sopiva määrä, mikä on noin 5–10 senttimetrin paksuinen kerros. Liian paksu katekerros saattaa hidastaa syvältä jäätyneen maan sulamista ja aiheuttaa haasteita erityisesti ikivihreille kasveille, kun kevätauringon valon määrä lisääntyy. Oikean paksuinen katekerros taas auttaa rikkakasvien torjunnassa, sillä se vaikeuttaa siemenrikkakasvien itämistä. Jos haluat olla aivan varma, että rikkakasvit pysyvät loitolla, voit lisäksi laittaa kuorikatteen alle katekankaan.

Vanhaa istutusaluetta kunnostettaessa rikkakasvit kannattaa kitkeä huolella ennen kuorikatteen levittämistä, jotta saat katteesta parhaan hyödyn irti. Jos levität kuorikatetta alkukeväällä, varmista, että maa on jo sulanut. Maan sulamisen jälkeen kuorikatetta voi käyttää istutuksille huoletta aina talven tuloon asti.

Kuorikate on maatuva tuote, joten sääolosuhteista riippuen sitä on tarpeen lisätä vanhan kuorikatekerroksen päälle vuoden tai kahden välein noin 1–2 sentin verran. Kate tummuu hieman ajan kanssa, joten niin sanottu värikorjauskerros auttaa myös katteen ilmeen säilyttämisessä.

Mitä eroa on männyn-, kuusen- ja kaakaokuorikatteella?

Torpanpihan valikoimasta löytyy kolmea kuorikatetta: männynkuorikatetta, kuusenkuorikatetta ja kaakaokuorikatetta. Männyn- ja kuusenkuorikatteen väliset eroavaisuudet ovat pieniä, mutta kaakaokuorikatteen ominaisuuksista eroja löytyy enemmän.

Visuaalisesti kuusen- ja männynkuorikate ovat melko samanlaisia. Tarkemmin tutkimalla voi huomata, että kuusikate on hieman tummemman ruskeaa, kun taas mänty taittaa punertavan ruskeaan.

Männynkuorikate pysyy pidempään lähes alkuperäisen värisenä ja näköisenä, kun taas kuusenkuorikate tummuu hieman nopeammin. Kuusi on myös herkempi kuivumaan auringossa. Tällä ei ole merkitystä katteen ominaisuuksiin muuten kuin että kulkuväylillä käytettynä se alkaa rapista jalan alla.

Kaakaokuorikate toimii tavallisen kuorikatteen tavoin, mutta lisäksi se on luokiteltu orgaaniseksi maanparannusaineeksi – se vapauttaa typpeä ja ravinteita, jotka valuvat sade- tai kasteluveden mukana kasvien juuristoon. Ravinteikkuutensa lisäksi kaakaokuorikate on erityisen hieno ja kaunis koristekate, jonka huoliteltu ulkonäkö viimeistelee paraatipaikkojen istutukset.

Näin valitset sopivan kuorikatteen

Sopivan kuorikatteen valitseminen ei onneksi ole rakettitiedettä. Helppohoitoisiin massaistutuksiin sopivat edulliset männyn- tai kuusenkuorikatteet, vaativammat kasvit taas hyötyvät enemmän kaakaokuorikatteesta. Kaakao on myös kaunis koristekate pienehköihin ja huoliteltuihin istutuksiin, joissa kuusen- tai männynkuorikate näyttäisi turhan rosoiselta.

Männyn- ja kuusenkuorikatetta vertailtaessa viherammattilaiset suosivat usein mäntyä, mutta koska erot ovat pieniä, voi valinnan näiden kahden välillä tehdä sen perusteella, kumpi miellyttää silmää enemmän. Molemmat ovat havupuun kuorta ja keskenään lähes samanhintaisia.

Männyn- ja kuusenkuorikate käyttävät kasvualustan typpeä, joten ne eivät sovi kasveille, joilla on suuri typen tarve. Tällaisille kasveille kaakaokuorikate on hyvä valinta, sillä se taas päinvastoin vapauttaa typpeä ja ravinteita kasvien käyttöön ja toimii pitkäaikaislannoitteena.

Kaakaokuorikate on siis loistotuote vaativille kasveille: perennapenkkiin, kesäkukille, ruusuille, pensaille ja hedelmäpuille. Alhaisen pH-arvonsa ansiosta se soveltuu hyvin myös rodoille eli alppiruusuille. Kaakaokuorikatetta voi toki käyttää kaikkiin istutuksiin, jos sen muita kuorikatteita hieman arvokkaampi hinta ei häiritse.

Kaakaokuorikatetta levitetään ohuelti, vain n. 2–3 cm paksuinen kerros, ja asennuksen jälkeen katekerros kastellaan runsaalla vedellä. Tällöin kaakaopavuista vapautuva rasva sitoo pavun kuoret toisiinsa. Tämä näkyy harmahtavana ”härmänä” katteen pinnalla. Se kuitenkin poistuu melko pian, viimeistään ensimmäisten sateiden mukana.

Tilaa kuorikatteet kotiisi tai hae ne matkaan noutomyynnistämme

Torpanpihan kuorikatteet on valittu harkiten. Valikoimme tarkkaan, minkä sahojen katteita hyödynnämme. Pahimmillaan katepalojen koot voivat heitellä jopa senteistä metriin, mutta me varmistamme, että katteemme ovat mahdollisimman tasalaatuisia ja yhdenmukaisia.

Kaikkia Torpanpihan kuorikatteita saat haettua multa-asemiemme noutomyynnistä Vantaan Länsisalmesta ja Espoon Ämmässuolta vaikka saman tien. Männyn- ja kuusenkuorikatteita voit noutaa säkeissä ja irtotavarana peräkärryyn tai vaikka ämpäriin juuri sen verran kuin tarvitset. Kaakaokuorikatetta myymme säkeittäin 50 litran, yhden kuution ja kolmen kuution pakkauksissa. Tervetuloa kuorikekaupoille!

Jäikö sinulle kysyttävää? Ota yhteyttä, me autamme 🙂

Hae kuorikatteet kotiin Torpanpihan noutomyynnistä ilman ennakkovarausta!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous

Puutarhan kevätkunnostus – Nämä vinkit auttavat kasvien kasvuun ja hyvinvointiin