Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Puutarhan kevätkunnostus – Nämä vinkit auttavat kasvien kasvuun ja hyvinvointiin

Kevät on hyvä aika hoitaa kasvualustaa

Kevät on ihanaa aikaa puutarhassa, kun vihdoin saa aloittaa puutarhanhoitokauden uudelleen. Keväällä puutarhan kasvit ovat vasta heräämässä talven horroksesta, ja ne kaipaavat huolenpitoa ja huomiota. Seuraavassa on joitakin vinkkejä, joiden avulla voit optimoida puutarhan kevätkunnostuksen ja saada upean ja hyvinvoivan puutarhan kesäksi.

Kevätsiivous puutarhassa

Kun aloitat puutarhan kevättöiden tekemisen, sinun tulisi ensin siivota puutarha huolellisesti. Poista kaikki kuolleet lehdet, oksat ja muut jätteet, jotka ovat kertyneet talven aikana. Tämä auttaa estämään kasvien sairauksia ja tuholaisia, jotka voivat levitä puutarhassa.

Puutarhan kevättyöt aloitetaan siivouksella

Keväällä on tärkeää aloittaa kasteleminen, kun maa on tarpeeksi sulaa. Kastele kasvit huolellisesti, jotta ne saavat riittävästi kosteutta. Muista, että kasvit tarvitsevat vettä myös juuristonsa syvyydeltä. Kastele kasveja säännöllisesti, mutta varo ylikastelua, sillä se voi vahingoittaa kasveja.

Leikkaa pensaat ja puut

Leikkaa puutarhan pensaat ja puut keväällä, ennen kuin ne alkavat kasvaa voimakkaasti. Leikkaaminen auttaa stimuloimaan kasvua kun poistat kuolleita ja vaurioituneita oksia. Muista käyttää teräviä työkaluja, jotta et vahingoita kasveja.

Hoida maaperää, jotta kasvualusta pysyy terveenä ja ravinteikkaana. Tee kasvualustan kevätlannoitus, joka auttaa kasveja uuteen kasvuun. Tarvittaessa kalkitse. Muista myös rikkoa maan pintaa, jotta se saa ilmaa ja vettä.

Istuta keväällä

Kevät on loistava aika istuttaa uusia kasveja puutarhaan. Valitse kasveja, jotka ovat sopeutuneet ilmastoalueellesi ja jotka sopivat puutarhan olosuhteisiin. Muista myös varmistaa, että istutusalue on valmisteltu huolellisesti ja että multa on ravinteikas ja kostea.

Rikkakasvit voivat olla iso ongelma puutarhassa, ja keväällä ne alkavat kasvaa nopeasti. Poista rikkakasvit säännöllisesti, jotta ne eivät kilpaile ravinteista ja kosteudesta kasvien kanssa. Voit poistaa rikkakasveja käsin tai käyttää kasvinsuojeluaineita, mutta muista noudattaa valmistajan ohjeita ja varoituksia.

Suojaa kasvit

Keväällä voi olla vielä pakkasia ja yöllä voi olla kylmää, joten muista suojata kasvit, joilla on alhainen sietokyky kylmälle. Voit käyttää esimerkiksi kangasta, olkia, havuja tai muuta suojaavaa materiaalia, joka auttaa pitämään kasvit lämpiminä ja suojassa kylmältä.

On tärkeää tarkkailla puutarhan kasveja ja pitää silmällä mahdollisia tuholaisia ja kasvitauteja. Puutarhaasi päätyneet tuhohyönteiset ja taudinaiheuttajat voivat levitä nopeasti ja vahingoittaa kasveja vakavasti. Noudata aina valmistajan ohjeita ja varoituksia jos käytät kasvinsuojeluaineita tai muita torjuntakeinoja.

Puutarhan kevättöiden tekeminen voi olla rankkaa, mutta se on myös palkitsevaa. Kun puutarha on kunnostettu ja kasvit alkavat kasvaa, voit nauttia kauniista maisemista ja tuoreista kasviksista. Muista ottaa aikaa istua alas ja nauttia puutarhan kauneudesta.

Keväällä kunnostettu kasvualusta parantaa satoa ja ehkäisee tauteja 

Kasvualustan kunnostus on tärkeä osa kevätpuutarhan hoitoa. Kasvualustan eli mullan kunto vaikuttaa suoraan kasvien kasvuun ja terveyteen. Huono kasvualusta voi johtaa huonoon kasvuun, heikkoon satoon ja altistaa kasvit tuholaisille ja taudeille. Kasvualustan kunnostus tulee tehdä keväällä ennen uusien kasvien istutusta.

1. Poista vanha kasvualusta

Ennen uuden mullan lisäämistä on tärkeää poistaa vanha kasvualusta. Vanha kasvualusta voi sisältää taudinaiheuttajia, tuholaisia ja sen rakenne on vääränlainen tai siinä on puutteita ravinteissa. Poista vanha kasvualusta huolellisesti kasvien juurisyvyydeltä ja hävitä se asianmukaisesti.

2. Lisää uusi multa

Kun vanha kasvualusta on poistettu, lisää uusi multa. Valitse kasveille sopiva multa, esimerkiksi havuille sopii happamampi multa ja vihanneksille ja yrteille ravinteikkaampi multa. Hyvä kasvualusta sisältää ravinteita, kosteutta säilyttäviä ainesosia ja hyvää ilmanvaihtoa. Muista, että laadukas multa on tärkeä tekijä kasvien kasvussa ja terveydessä. Levitä multa tasaisesti kasvupaikalle.

Lue lisää: Mullan valinta – Näin löydät oikean mullan pihaan, puutarhaan ja kasvimaalle

3. Lannoita, jos et käytä kaupallista multaa

Kasvualustan tulee olla lannoitettua, jotta kasvit saavat riittävästi ravinteita. Voit käyttää orgaanisia tai kemiallisia lannoitteita. Orgaaniset lannoitteet ovat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, mutta ne eivät ehkä sisällä kaikkia tarvittavia ravinteita. Kemialliset lannoitteet ovat tehokkaampia, mutta ne voivat olla haitallisia ympäristölle, jos niitä käytetään liikaa. Torpanpiha® multa on valmiiksi lannoitettu ja sitä käyttämällä säästyt tältä työvaiheelta ja voit luottaa lannoitteiden oikeaan määrään, sekä niiden hallittuun liukenemiseen kasvien tarpeisiin.

4. Kastele

Kun uusi kasvualusta on lisätty, kastele se huolellisesti. Mullan tulee olla kostea, mutta ei liian märkä. Liian märkä kasvualusta voi johtaa juurten mätänemiseen ja kasvien kuolemaan. Kastele kasvualusta säännöllisesti ja varmista, että kasvit saavat riittävästi vettä.

Kasvualustan kunnostus on tärkeä osa kevätpuutarhan hoitoa. Kun kasvualusta on hyvässä kunnossa, kasvit kasvavat terveinä ja kauniina.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous