Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Lauri Ylönen: Niitty on luonnollisen kaunis ja helppohoitoinen piha

”Tontilla olleen alkuperäisen talon puutarha oli rantaa kohden kumpuileva nurmialue, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Hoitamattomana sen muodot olivat silti jotenkin houkuttelevat, rehottaessaan runsaat.”

Näin Lauri kuvailee lähtötilannetta vastavalmistuneen Sipoon talonsa pihalla. Omien sanojensa mukaan Lauri ei tee juurikaan eroa talolle ja pihalle – yhdessä ne muodostavat asumiskokemuksen jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. ”Piha on parhaimmillaan yksi huone lisää kotiin.” sanoo Lauri.

Katso alla olevalta videolta lopputulos! Rakennettu ympäristö voi olla luonnonmukainen ja helppohoitoinen, ihan suunnitellusti.

Suomen menestyneimpiin muusikoihin lukeutuva Lauri Ylönen suunnitteli ja toteutti neljä Suomessa täysin ennen näkemätöntä taloa. Laurin oman talon valmistumista Sipooseen seurattiin MTV3 Katsomossa keväällä 2017. Alla olevan linkin jaksossa Lauri pohtii suhdettaan taloa ympäröivään pihaan.

Laurin oma talo, jakso 11: Atriumpiha

Tilanne pihan viimeistelyiden aikaan, kesällä 2017:

Nautimme auringosta pihalla, joka odottaa vihertymistään. Upouuden talon piha on myös valmistunut, ennätystahdissa laajasta pinta-alasta huolimatta. Lopputuloksesta haluttiin helppohoitoinen ja alkuperäisen pihan muotoja kunnioittava. Vaihtoehdoista valittiin kahden erilaisen niityn ja nurmikon yhdistelmä siten, että talon vieressä on huoliteltu nurmialue, joka viettää rantaan vallattomasti niittynä. Tien toisella puolella varjoisammassa metsänreunassa kasvaa vielä eri olosuhteissa kosteamman alueen niitty.

Yhteistyössä Hyvinkään Tieluiska Oy:n ja Torpanpiha® tuotteiden kanssa Laurin piha valmistui miehen toivomaksi jatkumoksi talolle. Katso ylempää video Laurin pihalta.

Tältä maisema Laurin talolla näytti pihatöiden alkuvaiheessa.

Tässä kuvia niittypihan rakentamisesta.

Suunnitteluhortonomi Tiina Partanen Hyvinkään Tieluiska Oy:stä auttoi Lauria pihasuunnitelman teknisessä toteutuksessa.
Gradall-koneella viimeistely sujui nopeasti ja tehokkaasti.
Gradall työssään. Huoliteltu lopputulos, sekä huomattava ajansäästö.
Nurmi talon vieressä vihertää. Torpanpiha® Puutarhan yleismulta on nurmikolle sopiva kasvualusta.
Puutarhna yleismulta ja niittymulta
Kaksi multaa. Vasemmalla nurmialueen pohjaksi Torpanpiha® Puutarhan yleismulta ja oikealla Torpanpiha® Niittymulta kumpuilevan niityn pohjana.
Pitkän pihatien ympäristö luonnontilassa oli jo melko ryteikköistä ja samalla kun tien rakenteita vahvistettiin, muokattiin reunat ja levitettiin multa.
Yläpihalle, pihatien oikealle puolelle rinteen päälle tehtiin kasvimaa, josta ensi kesälle voi nostaa uudet perunat ja poimia mansikat omiin tarpeisiin. Reunoille vielä pari runsasta raparperia niin piirakkaankin on ainekset valmiina.
Niitty kasvaa niittymullassa pihan rinteisiin
Rannasta katsottuna saunarakennuksen etualallla on niittyä, sekä valmiiksi tehty pohja havukasvien istutukseen. Niistä on suunniteltu terassille näkösuoja merelle päin.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous