Inspiraatio

Apua mullan valintaan, pihaprojekteihin ja kasvien parempaan kasvuun inspiraatioartikkelista.

Piharakentamisen kustannukset – mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?

Budjetin laskeminen on tärkeä osa pihan rakentamista. On hyvä miettiä etukäteen, mitä kaikkia kustannuksia pihan rakentaminen pitää sisällään, ja mikä on oma budjetti. Näin on helpompi päättää, mihin haluaa panostaa ja missä pihistää, paitsi jos on rajaton budjetti käytössä 😉

Olen kuullut, että piharakentamisen kustannuksiin olisi hyvä varata noin kymmenen prosenttia uudiskohteen kokonaisbudjetista. Meidän taloprojektissa se tarkoittaisi noin 35 000 euron budjettia. Tuon summan saisi varmasti helposti kulutettua. Budjettimme ei kuitenkaan ole noin suuri, joten teemme suuren osan työstä itse, ja pihistämme sopivissa kohdissa. Eli lasketaan nyt DYI budjettia!

Tässä kirjoituksessa käyn läpi, mitä kaikkia kustannuksia pihan rakentamisessa tulee ottaa huomioon. Missä asioissa aiomme itse pihistää, ja mihin puolestaan haluamme panostaa.

Kustannuslajit

Nämä seuraavat asiat tulemme ottamaan huomioon omassa budjetissamme:

  • Maatyöt
  • Multa
  • Terassit
  • Kasvillisuus
  • Ajoväylän, parkkipaikan sekä kulkuväylien materiaali
  • Sokkelin vierustan materiaali
  • Aita ja rimoitukset

Maatyöt

Maatöihin saattaa kulua suuri osa budjetista. Usein piha vaatii koneella tehtäviä tasoitustöitä, jolloin kustannuksia väistämättä syntyy. Kustannuksiin vaikuttaa myös suuresti pihan malli. Meillä on helppo tasamaa tontti, joka ei myöskään ole kovin suuri (850 m2), joten pihan tasoittaminen ei vaadi useita päiviä, eikä juurikaan lisää maa-ainesta.

Edellisessä taloprojektissa säästimme levittämällä mullan itse. Tällä kertaa jätämme sen ammattilaisen tehtäväksi, koska lopputulos on silloin varmasti parempi. Kun kone tulee tasoittamaan pihaa, myös mullat levitetään samalla. Kustannuksista en osaa vielä tällä erää sanoa, koska maatyöt tehdään meille tuntitöinä, joten kustannukset selviävät vasta myöhemmin.

Viimeksi tasoitimme mullan itse, jonka seurauksena nurmikko oli epätasainen ja paikoin multa tiivistyi liikaa, jonka takia nurmikko ei päässyt kunnolla kasvamaan. Mullan levityksen kanssa kannattaa siis olla huolellinen. Multaa tulee olla tarpeeksi paksu kerros ja se tulee levittää tasaisesti kauniin lopputuloksen saamiseksi. Tämä voi halutessaan säästää tekemällä työn itse. Koneella tehtyä mullan tiivistämistä ei suositella hyvälle nurmenpohjalle. Oikea tapa on levittää ja tasata multa haravalla ja jyrätä perinteisesti.

Multa

Multaa suositellaan nurmen alle 20 cm paksuudelta, oli sitten kyseessä siirtonurmi tai siemenestä kylvetty versio. Sekä siirtonurmi että nurmikon siemen tarvitsee hyvän tasaisen kastelun, joka kastelee koko multakerroksen paksuudelta. Näin nurmikon juuret hakeutuvat riittävän syvälle ja valmiista nurmesta tulee kestävä ja helppohoitoinen. Meillä on haaveena siirtonurmi, mutta sen kohtalo selviää myöhemmin, kun näemme, kuinka paljon rahaa taloon on uponnut 🙂 Siirtonurmi olisi koirataloudessa parempi vaihtoehto, koska istutettua nurmikkoa joutuu suojelemaan koirilta pidempään. Tässä kohtaa kuitenkin tarpeen tullen pihistämme. Torpanpihan sivuilla voit kätevästi laskea mullan määrän paljonko sitä tarvitset, sekä sen kustannukset.

Piharakentamisen kustannukset_multa

Muista laskea myös mullat mahdollisiin istutusaltaisiin. Meidän on tarkoitus rakentaa istutusallas etupihalle sekä myös takapihan terassin ympärille. Torpanpihalta löytyy Istutusmulta Plussa monille kasveille sekä Puutarhan Yleismulta, joka on erityisesti nurmikolle kehitetty.

Terassit ja rimoitukset

Terassin rakentaminen on yllättävän kallista. Meille on tässä projektissa selkeää, että terassia ei tällä kertaa rakenneta kestopuusta, koska haluamme huoltovapaan materiaalin.

Suosikki on Accoya-lauta, mutta sen hinta kipuaa turhan korkeaksi (tarvikkeineen 155e/m2), joten päädyimme siperianlehtikuuseen. Siperianlehtikuusen neliöhinta on tarvikkeineen noin 33 euroa. Siperianlehtikuusi on huoltovapaa materiaali, joka harmaantuu kauniisti ajan saatossa.

piharakentamisen kustannukset_terassi

Muista myös budjetoida terassin rakenteisiin menevät materiaalit sekä mahdolliset rimoitukset. Meidän terassi tullaan kiinnittämään piilokiinnityksellä, jonka tekemiseen tarvittiin erityinen työkalu sekä siihen sopivat ruuvit. Pelkästään niihin meni rahaa 230 euroa.

Puuterassin lisäksi tarkoituksena on valaa betonista etuterassi sekä takaterassin “jatke”. Takapihalle tulevan betoniterassin ympärille valetaan istutusaltaat, joihin saamme istutettua sopivaa kasvillisuutta näkösuojaksi.

Kasvillisuus

Edellisessä kirjoituksessani kerroin, että teetätimme pihasuunnitelman. Pihasuunnitelman yksi ehdoton hyöty oli kasviluettelo. Olen itse huono tuntemaan erilaisia kasvilajikkeita, joten oli ihanaa kun ammattilainen ehdotti meidän kriteereihin sopivia kasvilajeja. Meidän toiveet olivat helppohoitoisuus, yksinkertainen tyyli ja moneen paikkaan tarvitsimme nimenomaan kasveja näkösuojaksi.

piharakentamisen kustannukset_kasvit
Tämä kuva K-raudan sivuilta on toiminut hyvänä inspiraation lähteenä. Kuvassa olevaa koristekastikkaa istutetaan näkösuojaksi terassin ympärille. Haaveilen myös kuvan kaltaisesta ulkotulesta betoniterassillemme.

Sen lisäksi, että suunnittelija listasi meille sopivat kasvit ja puut, hän kirjoitti ylös myös määrät. Ammattilainen osaa nopeasti katsoa, kuinka paljon mitäkin pensasta menee ja kuinka tiheästi niitä tulee istuttaa. Tämä helpottaa budjetin laskemista huomattavasti 🙂

Asfaltti, kiveys vai kivituhka?

Etupihan materiaalin valinta vaikuttaa suuresti kokonaiskustannuksiin. Asfaltti ja kiveys ovat huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin esimerkiksi kivituhka tai kalliomurske. Meillä on ajatuksena käyttää etupihalla sekä kiveystä että myös kivituhkaa, jotta kulut pysyvät maltillisina. Kivituhkaa sekä mursketta löydät Torpanpihan valikoimasta.

Kivetyksen laitossa suuri kustannus tulee työstä, joten tässä kohtaa on mahdollisuus säästää tekemällä kiveys itse. Kivetyksen tekeminen vaatii myös hyvät pohjatyöt, joten ne tulee ottaa huomioon budjetissa. Myöhemmin tulen jakamaan tarkemmat kustannukset sekä kertomaan millaiseen kivetykseen päädymme. Tällä hetkellä suosikkini on Ruduksen musta Torino. Muurikiveksi olemme puolestaan suunnitelleet Ruduksen Rustikkoa.

Sokkelin vierusta

Etupihan materiaalin lisäksi myös sokkelin vierustaan tulee valita jokin materiaali. Edullisinta olisi käyttää esimerkiksi mursketta, mutta tällä kertaa haluaisin jotain erilaista, joten haaveilen Ruduksen louhikivestä. Tämä on kuitenkin kustannuserä, josta tarvittaessa pihistämme.

Siirtonurmi vai istutettu nurmi? Kivetys vai kivituhka? Näiden valintojen plussia ja miinuksia tulen pohtimaan seuraavassa kirjoituksessa.

– johanna

Artikkeli on osa Torpanpiha® sivuille kirjoittamaani vierasblogia taloprojektimme pihan valmistumisesta eri vaiheineen. Käsittelen eri aiheita, joita pihan rakentamisessa tulee huomioida, sekä jaan kokemuksia siitä mikä yllätti ja mitä kaikkea matkalla opin.

Johanna

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Metsäisen puutarhan viimeinen silaus kuorikatteella

Mihin ja miten kuorikatetta käytetään?

Puutarhan syystyöt: istutukset, kasvien hoito ja maan syyssiivous