Archives for marraskuu 2020

Lauri Ylönen: Niitty on luonnollisen kaunis ja helppohoitoinen piha

”Tontilla olleen alkuperäisen talon puutarha oli rantaa kohden kumpuileva nurmialue, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Hoitamattomana sen muodot olivat silti jotenkin houkuttelevat, rehottaessaan runsaat.”

Näin Lauri kuvailee lähtötilannetta vastavalmistuneen Sipoon talonsa pihalla. Omien sanojensa mukaan Lauri ei tee juurikaan eroa talolle ja pihalle – yhdessä ne muodostavat asumiskokemuksen jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. ”Piha on parhaimmillaan yksi huone lisää kotiin.” sanoo Lauri.

Katso alla olevalta videolta lopputulos! Rakennettu ympäristö voi olla luonnonmukainen ja helppohoitoinen, ihan suunnitellusti.

Suomen menestyneimpiin muusikoihin lukeutuva Lauri Ylönen suunnitteli ja toteutti neljä Suomessa täysin ennen näkemätöntä taloa. Laurin oman talon valmistumista Sipooseen seurattiin MTV3 Katsomossa keväällä 2017. Alla olevan linkin jaksossa Lauri pohtii suhdettaan taloa ympäröivään pihaan.

Laurin oma talo, jakso 11: Atriumpiha

Tilanne pihan viimeistelyiden aikaan, kesällä 2017:

Nautimme auringosta pihalla, joka odottaa vihertymistään. Upouuden talon piha on myös valmistunut, ennätystahdissa laajasta pinta-alasta huolimatta. Lopputuloksesta haluttiin helppohoitoinen ja alkuperäisen pihan muotoja kunnioittava. Vaihtoehdoista valittiin kahden erilaisen niityn ja nurmikon yhdistelmä siten, että talon vieressä on huoliteltu nurmialue, joka viettää rantaan vallattomasti niittynä. Tien toisella puolella varjoisammassa metsänreunassa kasvaa vielä eri olosuhteissa kosteamman alueen niitty.

Yhteistyössä Hyvinkään Tieluiska Oy:n ja Torpanpiha® tuotteiden kanssa Laurin piha valmistui miehen toivomaksi jatkumoksi talolle. Katso ylempää video Laurin pihalta.

Tältä maisema Laurin talolla näytti pihatöiden alkuvaiheessa.

Tässä kuvia niittypihan rakentamisesta.

Suunnitteluhortonomi Tiina Partanen Hyvinkään Tieluiska Oy:stä auttoi Lauria pihasuunnitelman teknisessä toteutuksessa.
Gradall-koneella viimeistely sujui nopeasti ja tehokkaasti.
Gradall työssään. Huoliteltu lopputulos, sekä huomattava ajansäästö.
Nurmi talon vieressä vihertää. Torpanpiha® Puutarhan yleismulta on nurmikolle sopiva kasvualusta.
Puutarhna yleismulta ja niittymulta
Kaksi multaa. Vasemmalla nurmialueen pohjaksi Torpanpiha® Puutarhan yleismulta ja oikealla Torpanpiha® Niittymulta kumpuilevan niityn pohjana.
Pitkän pihatien ympäristö luonnontilassa oli jo melko ryteikköistä ja samalla kun tien rakenteita vahvistettiin, muokattiin reunat ja levitettiin multa.
Yläpihalle, pihatien oikealle puolelle rinteen päälle tehtiin kasvimaa, josta ensi kesälle voi nostaa uudet perunat ja poimia mansikat omiin tarpeisiin. Reunoille vielä pari runsasta raparperia niin piirakkaankin on ainekset valmiina.
Niitty kasvaa niittymullassa pihan rinteisiin
Rannasta katsottuna saunarakennuksen etualallla on niittyä, sekä valmiiksi tehty pohja havukasvien istutukseen. Niistä on suunniteltu terassille näkösuoja merelle päin.

Helpot ohjeet ämpäriperunoille

Perinteisen perunoiden peltoviljelyn haastaa ämpärikasvatus, jonka  avulla  perunaa  voidaan mainiosti kasvattaa myös kaupunkilaiskodin parvekkeella tai vaikkapa kerrostalon pihalla. Ämpärikasvatuksessa aikaiset lajikkeet tuottavat syötävän kokoisia perunoita noin 60-70 vuorokaudessa.

Näin kasvatat perunaa ämpärissä

  1. Mikäli siemenperunoissa ei ole ituja, idätä perunoita (puutarhamyymälän Timo-lajikkeista siemenperunaa) pari viikkoa valoisassa paikassa, kunnes idut ovat noin 1 cm mittaisia. Valo vahvistaa ituja eivätkä ne katkea istutettaessa. Mukuloita olisi hyvä suihkuttaa silloin tällöin, jos huoneilma on kuivaa.

  2. Kun istutusastiana toimii ämpäri, on pohjaan tehtävä reikä, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan pois. Kaada multa muuhun astiaan/säkkiin ja poraa reikä ämpärin pohjaan. Laita ämpärin alle alusvati/lautanen.
     
  3. Salaojita ämpäri laittamalla astian pohjalle kerros lecasoraa/soraa. Lisää 20 cm multaa. Laita 2-3 perunaa erilleen toisistaan mullan pinnalle (voit istuttaa ne hieman eri tasoille niin, etteivät ne kosketa toisiaan) ja peitä 10 cm multakerroksella. Ämpäri on noin puolillaan. Kastele niin, että multa on kosteaa. Nosta ämpäriä, niin saat selville sen painon. Jos ämpäri myöhemmin tuntuu kevyeltä, on multa päässyt liian kuivaksi. Lannoitetta peruna ei kaipaa ollenkaan, koska ämpärissä on uutta lannoitettua Torpanpiha-multaa.

  4. Siirrä ämpäri valoisaan ja lämpimäänpaikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Mikäli on vielä kylmiä ilmoja, pidä ämpäriä sisällä, kunnes ilmat lämpenevät. Siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät yölläkin vasta sitten, kun yöpakkaset ovat kokonaan ohi.

  5. Kastele perunoita veden kulutuksen mukaan: ensin vähemmän ja kun varret kasvavat (niiden vedentarve lisääntyy) – on kastelua lisättävä. Huolehdi siitä, että multa pysyy kosteana, muttei märkänä. Kaada valunut kasteluvesi pois alusvadilta.

  6. Kun varret ovat kasvaneet 7-10 cm mittaisiksi, lisää multaa niin, että vain latvat pilkistävät näkyviin. Toista multaus aina kun varret ovat kasvaneet 10 cm, kunnes astia on täynnä. Multaus estää kehittyvien mukuloiden vihertymisen.

  7. Korjaa sato reilun parin kuukauden päästä kääntämällä ämpäri ylösalaisin. Jos et halua käyttää koko satoa kerralla, irrota yksi taimi varovasti ja kerää tarvitsemasi määrä mukuloita. Sadon kehittymistä voi tarkkailla kaivamalla multaa varovasti sormella (joko pikkumukulat olisivat riittävät suuria syötäviksi?). Toisin kuin tavallisista perunoista, ämpäriperunoiden varsista ei voi päätellä perunoiden valmistumista.

  8. Mullassa perunat säilyvät parhaiten, joten nosta perunat mullasta vasta silloin, kun aiot syödä ne. Älä jätä niitä valoisaan paikkaan. Pese perunat hieromalla niitä toisiaan vasten, jolloin kuori lähtee helposti. Keitä liedellä vahtien, uudet perunat kypsyvät nopeasti.

  9. Syysperunoita vielä ehtii saamaan, josuuden perunasatsin istuttaa heti kun edelliset on nostettu ämpäristä ylös.

  10. Kaikki perunat, jopa kaupan ruokaperunat, käyvät ämpäriin istutettaviksi. Mikäli käyttää kaupan ruokaperunoita, olisi niitä hyvä idättää sisällä ennen istutusta. Idättämällä saa nopeutettua sadon valmistumista. Keväisin kannattaa hankkia siemenperunoiksi puutarhamyymälästä aikaista lajiketta (esim. Timo tai Siikli). Ruokakaupan perunat ovat keväällä myöhäistä lajiketta, joten sato ei välttämättä ehdi juhannukseksi, jos mielii saada uusia perunoita keskikesän juhlaan.

(Teksti: Marja Kärki, Hyvinkään kaupunginpuutarhuri)

Nurmikon perusteellinen keväthuolto, 3 vinkkiä

Nurmikon hyvinvointi näkyy sen kasvussa. Jotta viheriösi kukoistaa tänäkin kesänä kannattaa sille tehdä muutama huoltotoimenpide. Huhti-toukokuu on otollinen aika nurmikon hoidolle.

Miten nurmikkoa sitten huolletaan? 

Ensin nurmikko haravoidaan huolellisesti kunhan maa on kuivunut sen verran että, se kestää kävelemistä ja tallaamista. Aukkopaikat tasoitellaan ja korjaillaan uudella mullalla johon kylvetään uutta nurmea. Vanha nurmi tulee lannoittaa ja kalkita. Tarvittaessa myös kastellaan imeytymisen nopeuttamiseksi. Yksi suurimmista syistä nurmikon huonolle menestymiselle on myös kasvualustan eli mullan liiallinen tiivistyminen.

Miten teen liian tiiviiksi painuneen nurmikon jälleen ilmavaksi?

Paina talikon piikeillä reikiä vähintään 15–20 cm syvyyteen ja heiluttele vähän että pisto laajenee. Tee tällaisia pistoja n. 30–40 cm välein koko alueelle.

Levitä alueelle hienoa hiekkaa ja haravoi tai harjaa nurmikon pintaa niin, että hiekka täyttää reiät. Näin maahan syntyy pystysuuntaisia ”salaojia”, jotka toimivat vuosia ja pitävät maan ilmavana.

Lisää uutta Torpanpiha® multaa pinnalle ja kylvä uutta nurmikkoa. Hyvinvoiva nurmikko ehkäisee itse rikkakasvien kasvua ja sammaleen muodostumista.

Puutarhan yleismulta on sopiva hiekkapitoinen kasvualusta nurmikolle.

Miten uudistan vanhan jo sammaloituneen nurmikon?

Tiivis maanpinta rikotaan ensin puutarhajyrsimellä. Vaihtoehtoisesti sammal voidaan kaapia vahvalla haravalla pois ja rikkoa samalla maanpinta.

Päälle levitellään 5-10cm kerros laadukasta Torpanpiha® multaa. Jos maa on hyvin savinen kannattaa väliin levittää vielä hiekkaa.

Pinta tasataan ja tiivistetään. Tiivistäminen onnistuu helposti vedellä täytettävällä jyrällä. Sopiva paino on jyrälle on 60-100kg. Pienen paikkausalueen voi tiivistää polkemalla kohtaa riittävästi. Kun kasvualusta on hyvin tiivistetty siihen ei jää selviä jalanjälkiä käveltäessä.

Kylvetään uutta nurmikkoa ja kastellaan. Maan lämpötila kylvettäessä pitää olla vähintäänkin lähellä +10 astetta. Ajankohdaksi suositellaan joko varhaiskevättä tai elo-syyskuuta, jolloin kosteus- ja lämpöolosuhteet ovat parhaimmillaan. Kovin tuulinen sää ei ole ideaali kevyille nurmikon siemenille. Aloitetaan reilu kastelu jotta siemenet itävät hyvin. Huomioi että maan tulee kastua tarpeeksi syvältä, joten alussa ei kannata tässä säästellä.

Katso videolta Huvila & Huussin Nikon vinkit miten vanha sammaloitunut nurmi herätellään kukoistamaan.

Nurmikon paras hoitotapa on sen niittäminen.
Nurmikon paras jatkuva hoito on sen niittäminen.

Säännöllisyys on oleellista nurmikon hoidossa. Alkukesästä nurmikkoa leikataan vähän useammin kuin loppukesästä, jolloin nurmikon kasvu hidastuu. Leikkaus keskimäärin noin kerran viikossa kuivalla säällä riittää.

Lue lisää nurmikolle sopivasta mullasta:

Torpanpiha® Puutarhan yleismulta

Saatavilla myös kätevissä 1m3 suursäkeissä